Читај ми!

„Музика Ивана Галеба" - концерт дела Владана Деснице

Новогодшњи специјал 1. јануара посвећујемо књижевнику Владану Десници, у чију част је 28. октобра 2021. у Народној библиотеци Србије одржан концерт на коме су изведене до сада непознате камерне композиције овог ствараоца.

Владан Десница (1905 - 1967), који се у југословенској књижевности појавио романом „Зимско љетовање" 1950. године, прославио се романом „Прољећа Ивана Галеба" у коме главни јунак, виолиниста, контемплира на теме болести, пролазности и уметности. У заоставштини овог прозаисте и естетичара пронађене су и музичке композиције.

У првом делу емисије чућете Владана Десницу који је у интервјуу за Радио Београд 1961. године читао своје стихове. Други део емисије је звучна белешка са концерта у Народној библиотеци Србије где су се публици, пре концерта под називом „Музика Ивана Галеба", обратили Владимир Пиштало, управник библиотеке, Петар Лађевић, представник СKД „Просвјета" из Загреба, Kсенија Шкарић, унука Владана Деснице и Ивана Прица, професорка на факултету Музичке уметности у Београду. Kонцерт су извели студенти мастер и докторских студија - Сара Ристић (сопран), Ђорђе Петровић (тенор), Јана Чокић (виолина) и Ружица Стаменковић (клавир).

Емисију приредила: Весна Перић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара