Резолуцијом о Сребреници прекраја се историја

После више одлагања, на седници Генералне скупштине Уједињених нација сутра ће се разматрати Резолуција о Сребреници, коју су предложиле Немачка, Руанда и Босна и Херцеговина. Председник Александар Вучић у Њујорку је с амбасадорима земаља чланица Уједињених нација разговарао о последицама усвајања и поручио да би испод 100 гласова ЗА значило огромну поделу. Премијер Милош Вучевић каже да постоје назнаке да ће Грчка и Румунија можда променити свој став, а председница Скупштине Ана Брнабић изјавила је да се Резолуцијом о Сребреници прекраја историја 20. века.

У Бањалуци је у току седница Скупштине Републике Српске на којој посланици заузимају став о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини У-ЕН-а. Председник Парламента Ненад Стевандић рекао је да је та резолуција резултат једностране акције бошњачких представника и да тај документ мимо Устава и закона заговарају моћни политички фактори, с циљем сатанизације Републике Српске.

Због невремена, у Новом Пазару је проглашена ванредна ситуација. На неколико места излиле су се реке Рашка, Јошаница и Трнавица, али су се повукле у корита. Трнавица је изазвала највише проблема. Сва расположива механизација и даље је на терену, а из Одељења за ванредне ситуације кажу да је штета велика.

У Техерану се више стотина хиљада људи опрашта од председника Ебрахима Раисија и других званичника, погинулих у паду хеликоптера. Ирански верски вођа ајатолах Али Хамнеи предводио је молитву на Универзитету у Техерану, а потом је организована погребна поворка од Универзитета до трга Азади.

У Београду почиње 17-ти Међународни фестивал документарног филма -Белдокс. У селекцији Српског такмичарског програма је 12 филмова. Белдокс ће трајати до 29-ог маја.

Новак Ђоковић играће у другом колу турнира у Женеви против Немца Јаника Ханфмана. Меч почиње око 18 часова.

У финалу фудбалске Лиге Европе састају се Аталанта и Бајер Леверкузен. Утакмица у Даблину почиње у 21 час.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ненад Селаковић и Тина Амић

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије