Читај ми!

Нова рунда дијалога у Бриселу

У Бриселу се одржава нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача. До разговора долази после забране Приштине да патријарх Порфирије посети Пећку Патријаршију, као и укидања транзиционог периода за употребу динара на Косову и Метохији, одбијања Приштине да формира Заједницу српских општина и других једностраних потеза.

О притисцима са којима се суочавају Србија и Срби, председник Александар Вучић указао је у разговору са америчком државном подсекретарком за јавну дипломатију и послове Елизабет Ален. Замолио је Сједињене Америчке Државе да појачају свој ангажман и искористе утицај како би се очувала стабилност региона и створили предуслови за искрену сарадњу и конкретан напредак региона и свих наших грађана ка бољој и просперитетнијој будућности. Било је речи и о подршци Сједињених Држава напретку Србије на европском путу и о проширењу сарадње у области културе и образовања.

Економија Србије ће порасти за 3,5 одсто у овој години и убрзати раст на четири одсто у 2025-ој години. То се наводи у мајској прогнози Европске банке за обнову и развој. Додаје се и да ће се инфлација у Србији до краја године смањити на жељени циљ Народне банке Србије захваљујући рестриктивној монетарној политици.

Израел шири офанзиву у Рафи. Тенкови су у источном делу града у којима се воде уличне борбе. За 7 дана 460 хиљада Палестинаца напустило је Рафу. Израелска војска наредила је нову хитну евакуацију у северној Гази, где се у Џабалији воде жестоке борбе. Због затварања граничног прелаза Рафе, Египат је оптужио Израел за хуманитарну катастрофу.

На украјинском фронту најжешће борбе воде се у Доњецкој и Харковској области. На удару руских снага су и Херсон и Суми. Украјинци су гађали Доњецк, Севастопољ и  складиште горива у Ростовској области.

Кошаркаши Црвене Звезде дочекују екипу Партизана у другој утакмици финалне серије АБА лиге. Меч се игра од 19 сати и 30 минута у хали
"Александар Николић". Црвена звезда води 1:0 у победама.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије