Читај ми!

Скупштина Србије о Закону о јединственом бирачком списку

Посланици Скупштине Србије, на новој седници, почињу расправу о допунама Закона о јединственом бирачком списку. Предлог закона поднело је 37 посланика. Парламентарне групе постигле су договор о измени Закона о локалним изборима - грађани који су променили пребивалиште у последњих 11 месеци неће моћи да гласају на новој адреси. Ограничење важи за оне који су пребивалиште променили у периоду од 3-ег јула 2023-ће године до 3. јуна 2024-те.

О сложеним аспектима актуелних геополитичких прилика, о глобалним безбедносним питањима и јачању војнотехничке сарадње, председник Александар Вучић разговарао је са министром одбране Уједињених Арапских Емирата Мухамедом ел Мазуријем. Упознао га је са ситуацијом на Косову и Метохији и кретањима у региону Западног Балкана. Вучић је истакао да је Србија посвећена наставку сарадње са пријатељским земљама како би се решавали заједнички изазови у области регионалног мира и безбедности.

Народна банка Србије задржала је референтну каматну стопу на нивоу од 6,5 одсто. Непромењене су и каматне стопе на депозитне и кредитне олакшице. Централна банка саопштава да су на такву одлуку утицали - средњорочна пројекција инфлације и знатна неизвесност у погледу кретања светских цена енергената и других примарних производа.

У наредних седам дана, литар евродизела коштаће 203 динара, док ће цена безоловног бензина бити 199 динара по литру. Дизел ће појефтинити два, а бензин три динара по литру.  Нове цене важиће од 15 часова.

На југу Појаса Газе, израелски тенкови  заузели су пут који Рафу дели на источни и западни део, чиме су, практично, потпуно опколили источни део града. Цивилима из источног дела Рафе  Израел је наредио да напусте град, наводи Ројтерс. Израел тврди да не може победити у рату уколико на непадне Рафу, како би елиминисао хиљаде бораца палестинске организације Хамас.

Без мира и на украјинском фронту. Украјински извори тврде да је дрон погодио руску рафинерију у Башкирији - хиљаду и по километара од границе. Украјински председник Володимир Зеленски потписао је закон о продужењу ванредног стања и опште мобилизације, од 14-тог маја до 11-тог августа.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.


 



Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара