Читај ми!

Драган Лукић

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које  говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

Писане са идејом да дотакну лепоту тренутка, да буду весело сведочанство онога што нам природа и живот нуде, да скрену пажњу на потребу блискости родитеља и деце, али и људи уопште, песме Драгана Лукића у сваком времену изизивају носталгију. Ако унесете радост у свакодневицу, како је песник говорио, онда ћете волети свет око себе и свако животно доба биће испуњено сврхом постојања. Умећете да осетите природу, да сваким чулом уживате у лету птице, ћарлијању ветра, падању лишћа, снегу, потоку, звиждуку воза који јури, у небодеру пуном дечје граје, и на крају, схватићете и где одлазе старе године и како се треба радовати обичној пахуљици снега.

Кад год је говорио о књижевности за децу и њеном односу према литератури за одрасле, Лукић је увек истицао да је свако ко је одрастао сачувао у себи дечака и девојчицу, те да носи чари детињства целог живота. У том смилсу је тврдио да, као и многи други који се обраћају деци, у ствари пишу за човека уопште. По чарима детињства које је сачувао у себи, човек се  познаје као по јутру дан, говорио је Лукић.

Приврженост и посвећеност најмлађима, жељу да их кроз образовање, песмом, упути и припреми за свет одраслих који их чека, Драган Лукић потврдио је и дугогодишњим преданим радом у Радио Београду. Био је уредник Дечјег програма Радио Београда од 1964. до 1990. године. О радију као медију и о томе како он делује на децу, Драган Лукић је рекао: ''Ни позориште, ни телевизија нису тако интимни са дететом као што су радио и књига... У односу на књигу која има реч, радио има и два пратећа елемента музику и шум (ефекат) који појачавају доживљај... Радио је и прва литература за децу јер су они прво слушаоци, потом говорници и саговорници... и на крају читаоци… У ширем смислу радио и школује јер, везујући дете за реч, учи га основној људској комуникацији – разговору. А пошто речи граде слике, и другој људској врлини – маштању. А како се уз реч и понешто сазнаје, радио за децу поседује и трећу компоненту - сазнајну...''

 Аутор емисије: Александра Јагодић.

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара