Читај ми!

In memoriam: Милан Лане Гутовић

Милан Лане Гутовић „Обично вече“ више неће посвећивати нама, али ћемо ми ово суботње, прво од када га нема, посветити њему.

Био је Камиј Шандебиз у „Буби у уху", Владимир Недељкович у „Пучини", Пињон Франсоа у „Вечери будала", Пустолов, Драгослав Јаковљевић у „Отвореним вратима", Срећко Шојић у филмовима „Лаф у срцу" и „Тесна кожа", па у серији „Бела лађа" а на сцени се појављивао и у Кабареу и у ауторској стенд-ап комедији „Обично вече".

Милан Лане Гутовић је био велики глумац који је у сваку од својих улога знао да унесе и шарм и луцидност и озбиљност и духовитост. Биле су то праве глумачке бравуре, без обзира на то да ли су изведене по текстовима великих драмских писаца или по његовим замислима. .

Јер Лане Гутовић је, потакнут актуелностима, на сцени говорио и своје ауторске текстове. И тада је умео да буде и циничан, ироничан и самоироничан, али увек са добрим намерама. Код њега, уметност никад није трпела у коментарисању свакодневице. Био је суптилан, природан, са осећајем за меру, без пренаглашености. Тугу је сматрао тереном за учење и у њој је видео корист - говорио је како ниједна жалост није толико велика да се из ње не може извући нека шала. Комеморације и конвенционалности није волео. Због тога смо пред изазовом - који нам је, и незнајући то, Милан Гутовић сам поставио - наћи меру између осећаја губитка и прихватања неминовности, о чему је и сам говорио у монологу представе „Арзамас".

У нади да ће Радио Београд 1 и емисија „Иза кулиса", лишена патетике од које је Гутовић зазирао, допринети сећању на овог великог глумца, онако како би сам можда волео, разговарали смо са његовим сарадницима и пријатељима - редитељем и некадашњим управником Народног позоришта у Београду Божидаром Ђуровићем, глумцем Александром Дунићем, директором фестивала Дани комедије у Јагодини Небојшом Петровићем и глумицом Бранком Петрић.

Аутор и водитељ Милица Ђилас.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара