Đuzepe Verdi: Atila

Verdi je svoju operu Atila komponovao na libreto Temistoklea Solere, a po motivima komada Atila, kralj Huna Zaharijasa Vernera.

Jasna karakterizacija, teme borbe između paganstva i hrišćanstva, potčinjenih i ugnjetača, raspalile su Verdijeve patriotske i muzičke ideale. Međutim, libretista i kompozitor značajno su izmenili originalno delo. Iako je u Vernerovoj verziji Atila generalno pozitivan karakter, u operi se približava tiranskom silniku, za razliku od Odabele, Ecija i Foresta, koji simbolizuju italijanski patriotizam.

Opera je premijerno izvedena u Veneciji 1846, četiri godine nakon prvog izvođenja Nabuka, i naišla na prilično mlake reakcije publike. Ubrzo je postala jedna od najpopularnijih Verdijevih opera iz ovog perioda, da bi u drugoj polovini 20. veka interesovanje za ovo delo postalo još veće, pre svega zahvaljujući izuzetnim interpretacijama pojedinih solista u naslovnoj roli.

Operu Atila gledate u izvođenju hora i orkestra Kraljevske opere Valonije u Liježu. Dirigent je Renato Palumba, a solisti su Mikele Pertuzi u naslovnoj ulozi, dok Makvala Aspanidze tumači Odabelu.

repriza, 7. april u 03:31

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво