Savremeni pisci: Viktor Jerofejev

Na Zapadu ga smatraju naslednikom izgubljene ruske avangarde i verovatno najznačajnijim piscem koji se pojavio na ruševinama Sovjetskog Saveza, dok ga je zvanična kritika u Rusiji godinama optuživala da pozajmljuje umetnost sa klozetskih zidova.

Sudbina disidenta prati ga od 1979, kad zajedno sa grupom pisaca osniva samizdat časopis Metropol zbog koga ga isključuju iz Saveza sovjetskih pisaca, dok je zabrana objavljivanja njegovih knjiga trajala čitavu deceniju.

Viktor Jerofejev rođen je u Moskvi, a zahvaljujući ocu diplomati, deo detinjstva provodi u Parizu - gradu koji će mu pomoći da otkrije jednu drugačiju literaturu. U Moskvi završava studije književnosti i piše, ali tek posle skidanja cenzure 1989. pojavljuje se njegov prvi naslov Anino telo ili kraj ruske avangarde. Slede Ruska lepotica, Enciklopedija ruske duše, Muškarci, Dobri Staljin...

Demistifikovanje istorije, groteskni disbalans između ideoloških opsena i stvarnog života, parodijsko poigravanje društvenim toposima ali i najdubljim tajnama ljudske svesti, samo su neke od odlika književnog izraza Viktora Jerofejeva, o čemu govori emisija koja je nedavno snimljena u Beogradu.

Urednik i autor: Neda Valčić Lazović
Reditelj: Ivana Stivens

Repriza, 30. maj u 05:36 i 13:36

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво