Istorija nauke: Milutin Milanković

Milutin Milanković (1879-1958), naučnik koji je rešio tajnu ledenog doba i utemeljio savremenu klimatologiju. On je omogućio matematičku rekonstrukciju klimatske prošlosti i dokazao presudni uticaj Sunca na zemaljska dešavanja. Profesor nebeske mehanike i teorijske fizike, predložio je reformu kalendara i bio neumorni putnik kroz vasionu i vekove.

U bečkoj Tehničkoj školi završio je studije, a 1904. godine postao prvi doktor tehničkih nauka srpskog porekla. U tamošnjoj uglednoj kompaniji bavio se izgradnjom brana i mostova od armiranog betona, i u toj oblasti je postigao zadivljujuće rezultate. Posle nekoliko godina, napustio je Beč i prihvatio profesuru na Beogradskom univerzitetu, nasledivši profesora Kostu Stojanovića na Katedri za primenjenu matematiku, racionalnu mehaniku, nebesku mehaniku i teorijsku fiziku.
 
Za vreme rata 1914. godine, budući da je bio interniran u Budimpeštu, u Biblioteci Mađarske akademije nauka, prilježno je istraživao temperature planeta Sunčevog sistema i solarnu klimu. Napisao je monografiju pod nazivom Matematička teorija toplotnih pojava, nastalih Sunčevim zračenjima - i objavio je u Parizu.
 
Otac matematičke klimatologije, geofizičar, inženjer, astronom, autor udžebnika, romana i memoara, zaljubljenik u operu, književna i filozofska dela - naučnik, čije ime nose: krater na Mesecu, Marsu i jedan asteroid - stvaralački opus završio je neobičnim spisom: Ogledom o pesmi Smrt Marka Kraljevića...
 
Ova epizoda serijala Istorija nauke, rađena je u dokumentarističkom maniru i sadrži bitnije odrednice o životu i delima uglednog naučnika.
 
Urednik i scenarista Borislava Nikolić, producent Ljubica Mirić Petrović, direktor fotografije Dragoslav Bojković, spiker Žarko Obračević, organizator Milka Jovanović, asistent reditelja Zoran Jovanović, montažer Biljana Kunijević - Dželi, reditelj Ivan Milanović.
 
Repriza, 01. jun  02:00 i 10:00
broj komentara 0 pošalji komentar