TV feljton: Od Ravangrada do Beograda

Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je emisiju posvećenu pesniku, pripovedaču, akademiku i kulturnom posleniku Veljku Petroviću…

Emisija je snimljena u njegovom rodnom Ravangradu, današnjem Somboru, i u Beogradu u kome je Petrović proveo najveći deo svog života, gde je i umro 1967.godine. Piščeva kuća na Topčideru, danas je legat o kome brinu grad Beograd i Kuća legata. O bogatom književnom opusu Veljka Petrovića koji sadrži nekoliko pesničkih knjiga i 250 pripovedaka govorio je profesor Slavko Gordić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pisac Danilo Nikolić, publicista Radovan Popović i Somborac Jovan Vasiljević ispričali su svoja sećanja na Veljka Petrovića. U emisiji smo koristili i arhivski materijal RTS-a, snimke na kojima Veljko Petrović govori o svom detinjstvu i prvom dolasku u Beograd. O Veljku Petroviću kao piscu za decu govorio je profesor Tihomir Petrović sa Učiteljskog fakulteta u Somboru.

O pesničkoj manifestaciji „Veljkovi dani" koja se svake godine održava u Somboru govorio je istoričar književnosti i bibliotekar somborske biblioteke „Karlo Bjelicki", nedavno preminuli, Radivoj Stokanov. O legatu Veljka Petrovića i vrednim umetničkim delima iz piščeve zaostavštine govorile su Ana Veljković, direktorka Kuće legata i Ksenija Samardžija, kustos legata. Emisija sadrži i izbor iz poezije i proze Veljka Petrovića u interpretaciji glumca Nebojše Dugalića.

Urednik emisije je Svetlana Ilić, reditelj Ivan Popović

Repriza, 17. novembar u 12:43

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво