60 uzbudljivih godina: Na slovo na slovo

Emisija tematski zahvata najuzbudljivije i najznačajnije trenutke kroz 60 godina u projektima dečjeg školskog, obrazovnog, naučnog programa i redakcije za ekologiju.

Televizija je zabeležila sletanje na mesec i razbijanje atoma; generacije su odrastale na emisijama "Kocka, Kocka, Kockica", "Neven" i "Poletarc", slova su se učila kroz serijal "Na slovo na slovo" a lutke su ostale večna inspiracija dece kako nekad kroz serijale "Laku noć deco" tako i sad uz "Kukuriku šou".
Osvrnućemo se i na naše nezaboravne serije "Priče iz nepričave" i "Sivi dom" kao i čuvenu "Metlu bez drške". Gosti su Vladimir Andrić, Minja Subota, Jasminka Petrović i reditelj Vladimir Aleksić.
Uz školski program nekada se učilo, škole su u okviru časova pratile naš program o čemu će govoriti Vlado Đukanović lingvista, Siniša Aleksić, dugogodišnji urednik u školskoj redakciji i glumac Nenad Nenadović.
Projekti obrazovne redakcije za opismenjavanje kroz seriju "TV bukvar" i čuvena Kika Bibić ostavili su veliki značaj u gradnji nekadašnje zemlje a kako je sve to izgledalo iza kamera govore nekadašnji urednici ovih programa kao i današnji saradnici Slobodanka Piskudili Čolanović, istoričar Miloš Ković i estetičar Miloš Šuvaković.
Ilija Cerović, glavni i odgovorni urednik obrazovno-naučnog programa, evocira svoje uspomene na saradnju sa legendarnim Rašom Popovom čiji je serijal "Naučni program" prevazilazio okvire popularizacije nauke, a Vladimir Jelenković, nekadašnji urednik ove redakcije, objašnjava nam zašto je delo Nikole Tesle do dan danas ostalo nesagledivo.
RTS je mnogo pomogao u afirmaciji Viminacijuma o čemu govori Miško Korać, direktor ovog arheološkog kompleksa. Razvojem nauke i tehnologije pokazala se i neophodnost širenja ekološke svesti o čemu nam govori Dragana Vasiljević, urednica kultne emisije "Eko Karavan" koja pamti početke osnivanja ove redakcije 1992.
Gosti su i Nikola Lorencin, reditelj kao i snimatelj Slobodan Obradović. Pevaju "Kolibrići" podsećajući nas na nezaboravni rad Dragana Lakovića, "Dečji hor" RTS-a, Kvartet "Rošer", "Dance factory" kao i male balerine iz baletske škole Ane Pflug.
Urednice emisje su Nataša Drakulić, Nevena Mladenović Blagojević i Vesna Pavliček, muzički urednik Tamara Petković a reditelj Filip Čolović.
Voditelji su Ivana Milenković i Branko Veselinović

repriza, 15. septembar u 03:50 i 11:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво