Paleta kulturnog nasleđa: Mikan Aničić – Lepota će zaista pobediti zlo

Stvaralački posvećenik - Mikan Aničić kroz veliki deo svog opusa neguje mitološku tradiciju. Metafizičke slike, apokaliptične vizije, netipične kompozicije, antiapostoli u kosmičkom prostoru, kao i sve ono što je svojstveno ljudskom biću - rađanje, detinjstvo, kajanje, uspon, pad, otmice i smrt - prizori su pedesetogodišnjeg opusa, iz kojeg je, u Galeriju RTS, prenet tek deo najreprezentativnijih slika srpskog i francuskog umetnika Mikana Aničića. Deo ove postavke je i reprezentativno delo "Otmica Evrope" (ulje na platnu, 2005) nagrađena u pariskom Gran Paleu, Salonu francuskih umetnika 2006.

Njegov likovni kredo, njegovo verovanje u lepotu, u životnost i strast - počiva na klasičnim slikarskim postulatima, a analitički i promišljeno govori o specifičnoj drami sadašnjeg vremena, koja može da se tumači na različite načine. Poput starih majstora, motivski, tehnički i stalnim istraživanjem igre svetlosti, kao i monumentalnim formatima, Aničić sintetizuje različite epohe - antiku, renesansu, barok, lična iskustva, kao i neka izmaštana, ali i buduća vremena u jedno vreme... u metavremensku sliku u kojoj je sve dozvoljeno... od mitoloških bića, preko sećanja iz detinjstva i kolektivnog istorijskog sećanja - do alegorija i kataklizmičnih prizora.

Kada je slikar od svojih početaka do zrelog stvaralačkog doba oslobođen pritiska da se po svaku cenu uključi u modernost, kada je autentičan i suočen sa sopstvenošču i lišen pritiska transavangardnih tokova, onda takav način stvaranja i razmišljanja budi nadu da će lepota zaista pobediti zlo. I to je jedan od načina razumevanja i čitanja slika Mikana Aničića.

Direktor fotografije: Vasko Vasović / Snimatelj: Nikola Stevanović
Autori emisije: Slavica Stefanović i Aleksandra Daničić
Montaža: Milica Živojinović i Đorđe Anđelković

repriza, 30. jul u 04:23 i 12:23

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво