Retka među svojima: Guslarka u srpskoj tradiciji

U svetu u kojem su glavne uloge bile dodeljene muškarcima, u kojem se znalo da su oni ti koji na kraju dana spuštaju gusle u krilo i ispevaju priču zasnovanu na ličnom iskustvu ili narodnoj epici, pojavile su se retke, odvažne i talentovane žene, uzele gusle u svoje ruke stvarajući novu žensku epiku. Njihova guslarska priča je kreativni bunt i način traženja bolje pozicije u društvu.

Ženska guslarska tradicija u Srbiji i na celom Balkanu je bila i ostala prava retkost. Neke od guslarki bile su obične žene, neke su bile slepe, neke su uz gusle pevale muške pesme dok su druge stvarale žensku pobunjeniču epiku. Mada među ženama guslarkama nije bilo udruživanja a ni u okolini podrške, tradicija, kojom one menjaju ustaljene kulturne običaje kad je reč o rodnoj podeli uloga i privilegija, održala se do danas. I pored toga, savremene etnomuzikološke studije i dalje nazivaju guslanje muškom tradicijom.
Ova emisija je posvećena tim izuzetnim ženama koje su, uprkos usamljenosti i malobrojnosti na putu različitosti, uspele da očuvaju tradiciju i značajno obeleže ne samo srpsku etnomuzikologiju već i celokupnu balkansku kulturu.
Urednik emisije: dr Jelena Radović Jovanović
Stručni konsultant: dr Iva Nenić
Snimatelj: Slobodan Grče
Dizajn zvuka: Marko M. Vučković
Montaža: Jovana Filipović

repriza, 19. jun u 04:30 i 12:30 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво