Svedoci vekova: Đurđevi stupovi

Na vrhu visokog brda, iznad Novog Pazara, nalazi se manastir Đurđevi stupovi. Ispod su uzvišenja i doline reka Raške i Deževe.

U Rasu, ako imamo u vidu široko područje, u dvanaestom veku bilo je središte srednjovekovne srpske države. Tu je više kulturno-istorijskih spomenika - zadužbina Nemanjića: Petrova crkva, Sopoćani, Đurđevi stupovi.

Đurđeve stupove podigao je u dvanaestom veku veliki župan Stefan Nemanja i to je prvi veći
manastir u Raškoj oblasti. Posvećen je Svetom Đorđu. Prema natpisu ktitora, sagrađeni su u drugoj polovini 1170. ili u prvoj polovini 1171. godine. Stefan Prvovenčani, sin Nemanjin, zabeležio je da je Đurđeve stupove sagradio Stefan Nemanja u ime zahvalnosti što se spasao tamnovanja u pećini u blizini Novog Pazara, u koju su ga zatočila braća Tihomir, Stracimir i Miroslav.
Đurđevi stupovi, Petrova crkva. Sopoćani, Stari Ras i ceo složeni kompleks pod zaštitom su Uneska još od 1979. godine. Upisani su u registar svetske kulturne baštine kao Stari Ras sa Sopoćanima.
Urednik i scenarista Petar Savković, reditelji Stevan Stanić i Radoslav Moskovlić, snimatelji Zoran Sinđelić i Milenko Jovanović, montažer Marija Bogičević, producent Ćetko Peljević, Obrazovno-naučni program RTS-a.

repriza, 18. jun u 00:35 i 08:35 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво