Očima Sofi Masje: Poljska 13-20

U originalnoj i neočekivanoj seriji francuske produkcije, putovanje postaje neobična avantura jer će gledaoci prvi put imati priliku da obiđu svet sa slepim vodičem, da ga sagledaju i dožive na drugačiji način - kroz vizuru osobe koja od rođenja ne vidi. Novinarka Sofi Masje odlučila je da nedostatak vida ne doživi kao bolest, već kao mogućnost da ode dalje i upozna više. Za nju, istraživanje znači dodirnuti, čuti, osetiti miris i ukus.

Ona gledaocima nudi drugačiju, jedinstvenu perspektivu života. Kako sama kaže: "Ne vidim. A svet ću zagrliti, osetiti i dodirnuti. Svakako, podeliću sa vama svoje susrete i pokazaću vam svet na drugačiji način. Gledajući ga očima drugih."
Sofi svoja fantastična putovanja deli sa ljudima širom sveta - najvažniji postaju osećanja i razmena. Ipak, razmena koja se odvija između nje i njenog prijatelja i vodiča, njenog vida - psa Ponga, čini se da je još važnija. Dalmatinac sa kojim putuje ima važnu ulogu - omogućava joj istinsku nezavisnost, onu poznatu ljudima koji vide. Zajedno su proputovali Zemaljsku kuglu - Kinu, Japan, SAD, Afriku, Kanadu, Meksiko, Argentinu, Evropu - Italiju, Francusku.... Španiju.

Na novom putovanju Sofi će se vratiti u komunističku Poljsku.
U Krakovu, tajanstvenom srednjovekovnom gradu, shvatiće da je putovanje kroz vreme moguće. Voziće se trabantom - automobilom-igračkom, napravljenim od plastike kojim će se odvesti do dela grada sagrađenog u Staljinovo doba.
Posetiće i stari zamak Vavel i Kazimir - Jevrejsku četvrt usred Krakova gde će slušati pesme na jidiš jeziku i probati originalna jela. Ipak, najjači utisak na Sofi ostaviće fantastični, 700 godina star rudnik soli, njegovih 200 kilometara podzemnih tunela, kao i podzemno slano jezero sa lečilištem i kapela posvećena zaštitnici rudara.

repriza, 26. maj u 02:00 i 10:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво