Medijska mreža srpske dijaspore: SPONA

Tema emisije SPONA iz Beča, urednice Vere Marjanović, ovog puta je Crni talas u jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, Film Arhiv Austrije je organizovao retrospektivu poznatih ostvarenja iz tog perioda, što je izazvalo veliku pažnju ljubitelja sedme umetnosti.

Za emisiju SPONA, o pogledu na Crni talas i njegovom značaju za istoriju kinematografije, govore selektori retrospektive Duško Dimitrovski i Helmut Pfluegl. Oni su, pripremajući reviju, u goste pozvali Želimira Žilnika i Lordana Zafranovića, koji su svojim filmovima obeležili pomenutu filmsku eru. Nakon projekcija filmova „Rani radovi“ i „Nedjelja“, publika je sa velikom pažnjom slušala njihova izlaganja, postavljajući brojna pitanja.

Za RTS Svet slavni režiseri su govorili o nastanku formulacije „Crni talas“, o političkom uticaju na stvaralačku slobodu i o traženju izlaza kad su se pojavljivala određena ograničenja. Za njih je, ipak, najvažnija bila činjenica da su filmovi koji su iskakali iz propisanih standarda pronalazili put do publike i festivala, gde su osvajali nagrade, pa i danas žive punim intezitetom. Žilnik i Zafranović su se dotakli i savremenih trendova u filmskoj umetnosti i komercijalnog momenta, koji je najčešće i odlučujući kad se kreće sa velikim projektima.

Lordan Zafranović je izrazio žaljenje što Filmski centar Srbije za sada ne pokazuje sluh kad je u pitanju njegova želja da snimi film „Djeca Kozare“, čiji scenario dugo već čeka na realizaciju. On je naglasio da kao pripadnik hrvatskog naroda ima obavezu da govori o počinjenom zlu nad srpskom decom u vreme NDH, kako se ono ne bi ponavljalo.


Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar