Oko ekonomije: Pohvala od MMF-a, kritika od predsednika Vučića

Gost - ministar finansija Dušan Vujović

Delegacija MMF-a je napustila Beograd nakon sedme kontrole aranžmana, a ono što zanima većinu jeste - da li je Vlada dobila zeleno svetlo da poveća plate u javnom sektoru i penzije? Nezvanično - jeste, zvanično - o tome će se detaljnije razgovarati u oktobru kada se bude krojio budžet za narednu godinu.

MMF je pohvalio stanje u budžetu, sa jedne i ukazao na zastoj u reformama javne uprave, predsednik Srbije je rekao da je i pored odličnih rezultata ostvarenih u prvoj polovini ove godine, kao i tokom celokupnog perioda trajanja aranžmana sa MMF-om, ipak, delimično nezadovoljan razvojem privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća i posebno - poslovanjem EPS-a.

Šta od pohvala i krika ide na račun staroga, a i novog ministra finansija Dušana Vujovića? Koliki je manevarski prostor za povećanje zarada i penzija?  Da li je sada vreme da se odluči da li je Srbiji potreban novi aranžman sa MMF-om? Kako rešiti problem lokalnih samouprava koje duguju više od milijardu evra i kako ocenjuju u Fiskalnom savetu, prete da "potope" javne finansije?

O tim i drugim pitanjima, Vesna Damjanić razgovara u Oku ekonomije sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 06. jul 2017, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

penzije

Ma MMF je rekao da je sve Ok. znaci vracanje penzija-do kraja godine kako je receno prvobitno!
I uskladjivanje penzija sa rastom plata ik troskova zivota kako je uvek bilo.
MMF nema zamerki niti je zabranila to, koliko vidim.

(četvrtak, 06. jul 2017, 09:44) - Drug mali privrednik [neregistrovani]

Mali privrednik, teško da ima manji!

"делимично незадовољан развојем приватног сектора, малих и средњих предузећа" Drugovi iz vlasti, radimo samo za poreze i doprinose, nemamo volje da ulažemo. Omogućite malom privredniku da lako učestvuje u javnim nabavkama, recimo da javne nabavke ne treba raspisivati do vrednosti od 1000 evra, ima mnogo načina da nam pomognete....Nezadovoljni smo sa uslovima poslovanja, tačka.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]