Čitanje pozorišta: Doručak šampiona

Lice i naličje slave, mit i stvarnost Mate Parlova.

I ovog leta ekipa serijala Čitanje pozorišta pratila je na Brionima rad Pozorišta Ulisis, koje je pre sedamnaest godina osnovao Rade Šerbedžija sa svojim pozorišnim istomišljenicima. U središtu pažnje je nova premijera, predstava Doručak šampiona, inspirisana životom i karijerom Mate Parlova, jednog od najuspešnijih jugoslovenskih sportista svih vremena. Predstava je rađena u koprodukciji s Bitef teatrom, a na tekstu je bilo angažovano nekoliko dramaturga iz Beograda i Zagreba.

Desetak dana pred premijeru udovica proslavljenog boksera zabranila je korišćenje imena Mate Parlov u predstavi. Na kraju, pod izmenjenim naslovom, predstava je ipak ugledala svetlost premijernog izvođenja kojem su pored brojne publike prisustvovali i Parlovljevi prijatelji, bokseri iz Hrvatske i Srbije. U ulozi šampiona nastupio je Slavko Štimac, a igraju Lucija Šerbedžija, Dejan Dedić, Katarina Bistrović Darvaš i Jerko Marčić. Reditelj je mladi Aleksandar Švabić, koji je rođen i odrastao u Puli, a režiju završio u Beogradu na FDU.

Spor oko autorskih prava sa porodicom evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona doprineo je pojačanom medijskom interesovanju i učinio da se iz predstave izostavi ime proslavljenog boksera, ali je upravo to dnevnu kontroverzu o odnosu činjenica i fikcije podiglo na viši nivo, a dramsku priču o šampionu po sebi učinilo, u umetničkom smislu, mogućom, verovatnom i univerzalnom. Doručak šampiona je lice i naličje slave i skromnosti, fizičke snage i ljudske ranjivosti, upornosti, izdržljivosti, samosvojnosti i nepotkupljivosti.

Za snimanje ove epizode ekskluzivno je korišćen Kadilak Eldorado iz 1953, luksuzni model prve generacije, koji je na Brionima isključivo vozio Tito, dok je gostio državnike i filmske zvezde svetskog renomea.

U emisiji učestvuju i govore: Rade Šerbedžija, Slavko Štimac, Duško Ljuština, Aleksandar Švabić, Staša Zurovac, Katarina Bistrović Darvaš, Dejan Dedić, Jerko Marčić i bokserski šampioni Damir Škaro i Tadija Kačar.

Autor i urednik: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]