Čitanje pozorišta: Drugom stranom, živ ili mrtav

Međunarodni regionalni pozorišni festival „Desire Central Station" održan je 6. put u Subotici pod indikativnim podnaslovom "Živ ili mrtav".

Ovaj provokativni podnaslov može odmah da asocira na hamletovsko "Biti ili ne biti", dakle na egzistencijalnu teskobu i nedoumicu, ali i na koncepcijsku postavku: da li smo za angažovano, živo pozorište ili za mrtvo? Izborom predstava "Dezire" pruža jasan odgovor. U organizaciji pozorišta "Kostolanji Deže", a pod idejnim pokroviteljstvom njegovog osnivača i direktora, reditelja Andraša Urbana, u Subotici je prikazano dvanaest predstava iz šest zemalja: Francuske, Belgije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

"Dezire" se, po mnogo čemu, razlikuje od pozorišnih festivala u Srbiji, a najviše po ostvarenjima koja ima na repertoaru. Najpre, reč je o predstavama koje se ne prikazuju, kao na pokretnoj traci, po festivalima diljem Srbije.

Ovaj festival je daleko i od svakog mejn strima, kao što su i predstave prikazane na njemu daleko od svakog glavnog toka ne samo u zemljama odakle dolaze, nego na evropskoj repertoarskoj i festivalskoj pozorišnoj sceni uopšte. Karakteriše ih otvorenost forme, provokativnost, eksperiment i istraživanje graničnih mogućnosti scenskog izraza, drukčiji estetski i po-etički prosede, angažovan društveni diskurs i subverzivnost, podjednako u odnosu na goruća društvena, socijalna i politička pitanja.

Političnost savremenog pozorišta podrazumeva, pre svega, političnost pozorišnog jezika i izraza, poetike i estetike. Upravo takve predstave okuplja festival "Dezire". Svaka ponaosob predstavlja radikalan otklon od takozvanog građanskog, repertoarskog pozorišta.

Na kraju ove epizode sledi kritički osvrt na pozorišnu 2014. godinu.

Autor i urednik: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]