Trezor

Razgovor Duške Vrhovac Pantović sa Perom Stefanovićem, književnikom i hroničarem Prištine snimljen 1997. u njegovoj rodnoj Prištini.

Petar Stefanović rodio se 1927. godine u Prištini, kao potomak stare i ugledne prištinske porodice, čiji rodoslov je poznat i zabeležen za preko tri veka. Kao autor velikog broja knjiga, poznati pisac i najbolji poznavalac i hroničar Prištine, među svojim sugrađanima i kolegama uživao je veliki ugled i poštovanje. Voleo je i da putuje, da upoznaje druge gradove, zemlje i kulture, ali je često ponavljao da za njega nema veće radosti od povratka u svoj dom i svoju Prištinu.

Nažalost, iako se tome opirao do poslednje mogućnosti, i on je, sa ostalim prognanim Srbim, 1999-te godine morao da napusti svoj porodični dom i svoj rodni grad. Utočište je našao u Obrenovcu, gde je nastavio da živi i piše, gde su ga ljudi takođe poštovali i voleli i čitali njegove knjige, ali ništa nije moglo da nadomesti "miris doma" ni umanji tugu i čežnju za nasilno oduzetim domom i zavičajem, koji se ničim ne mogu zameniti ni nadoknaditi. Njegov stvarni život ostao je u Prištini, u Staroj čaršiji čiji je svaki korak i istoriju poznavao i voleo, a kako je sam govorio, u Obrenovcu nije živeo, već samo tugovao. U Obrenovcu se, početkom ove 2014. godine, upokojio i, verovatno, vratio jatu zvezda nad njegovim zavičajem.

Pera Stefanović, Stvaralac i zavičaj - Ova emisija snimana je u Prištini, na ulicama i u Staroj čaršiji, polovinom novembra 1997. godine, a razgovor sa Perom Stefanovićem u njegovoj kući, u Ulici Vidovdanskoj 24 (koja se danas, zove Ulica majke Tereze). Ovo je svedočanstvo jednog starosedeoca o nekadašnjem i o tadašnjem životu u Prištini, ali i o slutnjama nesreće koja će tek uslediti...

- Učesnici: književnik Petar Stefanović, sagovornik Duška Vrhovac Pantović

- Urednik i autor Duška Vrhovac Pantović, producent Dragan Milojković, organizator Dragan M. Bogdanović, sekretarica Magdalena Šarić, asistent Aleksandar Lazarević, Aleksandra Lorencin, Marijan Zekanović, snimatelj Milenko Jovanović, montažer Aleksandar Mrzić, reditelj Dušan Knežević

- Proizvedeno 1997, Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar