Kulturni dnevnik

Gost je reditelj Darko Bajić, umetnički direktor desetog jubilarnog Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, koji predstvalja ostvarenja i autore iz ex-jugoslovenske regije i počinje 19. septembra.

Sting, pevač, gitarista, kompozitor i glumac u okviru svetske turneje na kojoj predstavlja poslednji album "57th and 9th", održao je koncert u Beogradu. Ovo mu je peti nastup kod nas, a svaki je bio drugačiji po izvođačkom sastavu i izboru repertoara.

Prenosimo atmosferu sa premijere predstave "Svedobro", po tekstu Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića, koja je održana u Narodnom pozorištu u Užicu.

Vodimo vas u Kuću kralja Petra Prvog na otvaranje izložbe slika Dušana Jovovića, koji se bavi vizuelnim istraživanjem gradova.

Pokušavamo da odgonetnemo u čemu je tajna harizmatičnosti Če Gevare koji je pogubljen u Boliviji pre pedeset godina. Bio je lekar, pisac, diplomata i simbol borbe za slobodu, koga je časopis "Tajm" proglasio za jednu od dvadeset svetskih ikona.

Izdvajamo reprezentativnu izložbu svestranog umetnika Đovanija Batiste Piranezija u Rimu. Svojim brojnim grafikama Večnog grada, nastalim u osamnaestom veku, uspeo je da sačuva od potpunog urušavanja deo kulturnog nasleđa Rimske imperije.

Umetnik iz Gane, Nekvaje Drep Dsane postao je poznat po portretima zemljakinja koje osim na platnima slika i na ogromnim zidnim površinama.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Biljana Bralušić Jovanović
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]