Ekskluzivno: Slike mog oca - Mladena Josića

Pariska aukcijska kuća "Druo" ponudila je na aukcijsku prodaju pre nekoliko godina čitav opus jednog od najznačajnijih srpskih slikara između dva rata. Bile su to slike i crteži Mladena Josića iz porodične kolekcije.

Mladen Josić napustio je Srbiju 1950. godine. Kada se vratio sa školovanja u Francuskoj, osnovao je 1937. godine i svoju školu slikarstva iz koje potiču Miodrag Protić, Stojan Ćelić, Omčikus, Džamonja, Stojan, Bata Mihajlović...

Mladen Josić umire 1972. godine, a sahranjen je na groblju Monparnas u Parizu. Njegov sin Aljoša Josić, slikar i arhitekta, u svom stanu u Parizu, gde je do aukcije boravila ova velika kolekcija slika, govori o porodici i svom ocu slikaru.

Uvidevši izuzetan značaj ove obimne kolekcije, stručnjaci Druo-a poznate aukcijske kuće odredili su jedan dan samo za prodaju slika Mladena Josića. Aukcija je okupila brojne pariske poznavaoce umetnosti, galeriste, porodicu slikara i sve ljubitelje slika Mladena Josića - jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Mnoga Josićeva značajna dela nalazila su se u Francuskoj, gde je slikar nastavio svoje stvaranje nakon odlaska iz Beograda i zemlje u kojoj je bio odbacivan kao pripadnik buržoazije i nepoželjna ličnost tadašnjeg establišmenta. Kako je Josićev umetnički opus bio prevelik za čuvanje u kući, porodica je odlučila da slike proda, zadržavajući samo neke za uspomenu.

Arhitekta Aljoša Josić i njegova supruga Shana u ovoj emisiji pričaju o porodici Josić i njenim putevima. Srećemo i rođake, prijatelje i poznavaoce Josićeve umetnosti, kao i kolekcionare koji kupujući njegove slike vracaju ih u zemlju.

Mira Adanja-Polak u kući porodice Josić u Parizu, obilazi slikarev atelje a život velikog umetnika rekonstruiše kroz priču njegovog sina.

broj komentara 0 pošalji komentar