Ekskluzivno: Kako to rade Švajcarci?

Ova emisija je kao neki putokaz kako se jedna mala država organizuje a ima i puno primera kako se neke stvari rešavaju.

Kada hoćete za primer da uzmete tačnost, preciznost i procedure, onda navodite Švajcarsku za primer. Zato Vam ovu emisiju pokazujemo ponovo kao podsetnik i kao vežbanku.

U Švajcarskoj nema malih i nevažnih stvari jer se na primer deca uče od malena kako da sama bezbedno prelaze ulicu. Morate se povinovati pravilima jer ta pravila garantuju stabilnost, a prekršaji se ne tolerišu.

Švajcarci rade kao sat. To se često čuje. Tačni su, precizni u svemu što rade. Kako su oni organizovali svoj Parlament? Kako se ponašaju članovi Parlamenta, kako žive?

Obišli smo sela i videli kako švajcarski seljak vidi svoj posao, koliko mu država pomaže, čemu uče decu već od treće godine.

U razgovoru sa tadašnjom predsednicom Švajcarske Doris Leuthard, saznajemo kako jedna zemlja može da funkcioniše, kako šef države može bez obezbeđenja da šeta ulicama grada. U vreme posete, Švajcarska je dobila "žensku Vladu" - malo neobično za tradicionalne Švajcarce. Tadašnja gradonačelnica Ciriha Korin Mauh govori o svojim građanima, o tome da preko sto nacionalnosti živi u Cirihu bez problema.

Ulice Berna, glavnog grada Švajcarske, uglavnom su prazne tokom dana jer ljudi rade. Nema razmetanja, a zemlja je i te kako bogata - ali skromnost je Švajcarcima urođena, kao i štedljivost.

Koliko možemo od njih naučiti?

Na pijaci je najskuplja neprskana jabuka. Cena mesa određuje se na po 100 grama, a ne po kilogramu. Ne kupuju se velike količine. Sve je nekako umereno za nas koji dolazimo iz jedne neumerene sredine.

broj komentara 0 pošalji komentar