Право на сутра- Метохијска искушења

На обалама Белог Дрима и речице Клине је истоимена варош. У самом месту и у десетак околних села данас има око три стотине Срба.

Клина је место које се убрзано развија, гради, поприма урбане садржаје. Међутим, до села где живе Срби долази се лошим путевима, без јасних путоказа, а рушевине зарасле у коров сведоче о тешким временима и ранијим дешавањима у којима је већина напустила домове и завичај.

У Беркову се налази народна кухиња Eпархије рашко - призренске, где се свакодневно припрема и даље у околна села отпрема стотинак оброка.
У недостатку било чега што би живот у овом крају учинило садржајнијим, свакодневно окупљање и чекање топлог оброка из народне кухиње је и својеврстан вид друштвеног живота. Људи попричају, поделе муку и свако настави својим путем.
Ретка су домаћинства где се чује дечја граја. Дашићи из села Рудице гаје троје деце, вредно раде, успешни су повртари, а у себи потискују бол о којој сведочи спомен табла на кући у којој живе. О несталим родитељима и о томе како са тим живи, син нема снаге да говори.
Дечја граја чује се и у порти Саборног храма Светог Ђорђа у Призрену. Овде је недавно отворено обданиште, што малобројним Србима у овом крају буди наду да је опстанак могућ све док се деца овде рађају.
Испод некадашњег Душановог града, у југоисточном делу Поткаљаје је црква Светог Спаса. И ово здање је паљено и тешко оштећено, па потом обнављано, као и српске куће у овом делу царског града.
У Поткаљаји упознајемо и Синишу Цветковића, призренског повратника. Он је и једини српски филиграниста у овом граду, познатом баш по овом древном занату и бројним радњама у којима се продаје накит ручне израде.
Сва лепота метохијске котлине некако избледи у судару са околностима у којима Срби данас ту живе. Али, та лепота је и подстицај онима који истрајавају и чувају наду да је опстанак могућ.

Уредница и ауторка емисије: Татјана Манојловић
Редитељ: Бојан Воркапић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво