Дезертер, филм

Сценарио за филм "Дезертер", снимљен 1992. године написан је по мотивима романа "Вечни муж" Ф. М. Достојевског, а писали су га Живојин Павловић, који је и режирао ово остварење и његова супруга Снежана Лукић.

У филму "Дезертер" два пријатеља, Павле Трусић и Алекса Вељачић, официри ЈНА, обојица својевремено заљубљени у исту жену, сада Трусићеву супругу, сусрећу се поново у току грађанског рата - Трусић као избеглица из Вуковара, а Вељачић као војни судија. Њихов сусрет догађа се у драматичним околностима кулминирајући смрћу деветогодишње кћери Павла Трусића за коју се не зна да ли јој је уистину отац он или Алекса Вељачић. Драма прелази у нови љубавни заплет око кћери једног војног бегунца, и окончаће се трагично.

Живојин Павловић је, током својег богатог и плодног стваралаштва, режирао следеће филмове: Живе воде (омибус "Kапи, воде, ратници" 1962), Обруч (омнибус "Град" 1963, забрањен), Непријатељ (1965, "Златна маска" на фестивалу медитеранског филма), Повратак (1966), Буђење пацова (1967), "Златна арена" за режију у Пули, "Сребрни медвед" за режију на фестивалу у Берлину), Kад будем мртав и бео (1968, "Велика златна арена" у Пули, Прва награда за најбољи филм на фестивалу у Kарловим Варима), Заседа (1969, "Златни лав" на фестивалу у Венецији), Црвено класје (1971, "Велика златна арена" у Пули, "Златна арена" за режију, "Златна плакета" за сценарио према литерарном делу на фестивалу у Берлину), Лет мртве птице (1973), Песма (ТВ серија у 6 епизода 1974), Хајка (1976, "Златна арена" за режију), Довиђења у следећем рату (1980), Задах тела (1983, "Велика златна арена" у Пули, "Златна арена" за режију, "Златна арена" за сценарио), На путу за Kатангу (1987, "Златни гладијатор"), Дезертер (1992, "Сребна мимоза", "Златна маслина" за најбољи филм на фестивалу медитеранског филма у Бастији) и Држава мртвих (2002).

Улоге тумаче: Раде Шербеџија, Радош Бајић, Рената Улмански, Горица Поповић, Марина Марковић, Kристина Вукићевић, Мирко Бабић, Бранко Цвејић, Милена Павловић, Душан Јанићијевић, Светозар Цветковић, Јанез Врховец, Христина Поповић...

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се