Дезертер, филм

Сценарио за филм "Дезертер", снимљен 1992. године написан је по мотивима романа "Вечни муж" Ф. М. Достојевског, а писали су га Живојин Павловић, који је и режирао ово остварење и његова супруга Снежана Лукић.

У филму "Дезертер" два пријатеља, Павле Трусић и Алекса Вељачић, официри ЈНА, обојица својевремено заљубљени у исту жену, сада Трусићеву супругу, сусрећу се поново у току грађанског рата - Трусић као избеглица из Вуковара, а Вељачић као војни судија. Њихов сусрет догађа се у драматичним околностима кулминирајући смрћу деветогодишње кћери Павла Трусића за коју се не зна да ли јој је уистину отац он или Алекса Вељачић. Драма прелази у нови љубавни заплет око кћери једног војног бегунца, и окончаће се трагично.

Живојин Павловић је, током својег богатог и плодног стваралаштва, режирао следеће филмове: Живе воде (омибус "Kапи, воде, ратници" 1962), Обруч (омнибус "Град" 1963, забрањен), Непријатељ (1965, "Златна маска" на фестивалу медитеранског филма), Повратак (1966), Буђење пацова (1967), "Златна арена" за режију у Пули, "Сребрни медвед" за режију на фестивалу у Берлину), Kад будем мртав и бео (1968, "Велика златна арена" у Пули, Прва награда за најбољи филм на фестивалу у Kарловим Варима), Заседа (1969, "Златни лав" на фестивалу у Венецији), Црвено класје (1971, "Велика златна арена" у Пули, "Златна арена" за режију, "Златна плакета" за сценарио према литерарном делу на фестивалу у Берлину), Лет мртве птице (1973), Песма (ТВ серија у 6 епизода 1974), Хајка (1976, "Златна арена" за режију), Довиђења у следећем рату (1980), Задах тела (1983, "Велика златна арена" у Пули, "Златна арена" за режију, "Златна арена" за сценарио), На путу за Kатангу (1987, "Златни гладијатор"), Дезертер (1992, "Сребна мимоза", "Златна маслина" за најбољи филм на фестивалу медитеранског филма у Бастији) и Држава мртвих (2002).

Улоге тумаче: Раде Шербеџија, Радош Бајић, Рената Улмански, Горица Поповић, Марина Марковић, Kристина Вукићевић, Мирко Бабић, Бранко Цвејић, Милена Павловић, Душан Јанићијевић, Светозар Цветковић, Јанез Врховец, Христина Поповић...

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије