Читај ми!

Време ( је )за елиту: Тибор Варади

Наш познати правник, харвардски ђак, експерт за међународно право, академик Тибор Варади, недавно је поновно запловио у књижевне воде. Објавио је књигу Списи и људи, за коју је грађу пронашао у породичној адвокатској канцеларији основаној крајем 19. века у Бечкереку, данашњем Зрењанину.

Књига је омаж малим људским судбинама. То је казивање о људима чији су животи често били историја мимо историје у једној вишенационалној средини, где су се често мењале власти, режими, службени језик, име града и земље... Али обрасци понашања увек су се понављали.

За мене је слика нормалности била да, ако не говорим све језике државе и Европе, оно бар говорим све језике улице у којој живим - а говорило се српски, немачки, мађарски. И ја сам то знао. Али ми је деда рекао да на крају улице има и једна кућа Рома и онда сам научио и неколико реченица ромског уколико би прошао неки Ром да могу да га поздравим.

Ово је само део казивања у емисији академика Варадија, који слика једно време у коме су судски гоњени људи због тога што су, на пример, певали неподобне кафанске песме или су позивани пред суд због некаквог девојачког норвешког пешкира осумњиченог да руши југословенску државу. Казује и о политичко-моралној подобности као услову за куповину цицане хаљине...

Аутор и уредник: Зорица Пантелић
Сниматељ: Васко Васовић
Монтажа: Марко Драгојевић
Продуцент: Славица Стефановић

реприза, 13. септембар у 00:01 и 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво