33 одговора: Национално непоуздани

Масони су 1942. године морали да за три дана одговоре на 33 питања, која им је поставио Недићев министар полиције Танасије Динић, по концепту нацистичких стручњака за антимасонерију и под надзором Гестапоа.

Од одговора је зависило да ли ће слободне зидаре послати у логор, избацити из службе, одузети пензије, стрељати као таоце... Око двеста масона из Београда и Србије одговорило је на та питања. На основу писаних одговора др Виктора Новака, Хасана Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића, који се чувају у Архиву Југославије, написан је сценарио за серију од седам полусатних епизода 33 одговора.
Они су одабрани зато што су рођени у различитим крајевима бивше Краљевине Југославије, различитих су националности и религија, 1942. живели су у Београду и Србији и били су на удару нациста и колаборациониста. У својим одговорима нису одступили ни од једног принципа слободног зидарства. Избегавање одговора или било какава неприцизност могла је имати трагичне последице за појединце. У серији играју: Младен Андрејевић, Тома Курузовић, Радомир Миљанић, Милан-Цаци Михаиловић, Владислав Михаиловић, Тома Трифуновић, Микица Петронијевић. Њихове одговоре, кључне појмове и догађаје коментаришу Зоран Д. Ненезић, Немања Девић, Драгомир Анђелковић и Бранко Радун.
Сценарио су на основу аутентичних докумената написали Драган Коларевић и Милан Јовановић. Уредник серије Драган Коларевић, редитељ Милан Јовановић.

реприза, 23. јул у 01:41 и 09:41

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво