Час анатомије: Од спектакла до друштва спектакла

Ова књига писана је са свесном намером да науди друштву спектакла, записао је ово пре педесет година француски филозоф и уметник Ги Дебор.

Сада, педесет година касније од објављивања Деборове књиге Друштво спектакла, у ситуацији смо да преиспитамо поставке овог мислиоца који је указивао на јаку спектакуларизацију свакодневице. Превласт економије и технолошког рационализма, одсуство дијалога, привид историјског кретања, доминација идеологије потрошње, непрестани говор владајућег поретка о самом себи, његов непрекидни монолог самопоуздања - одлике су времена интегрисаног спектакла. Ситуационистичка интернационала којој је припадао Ги Дебор, била је од почетка педесетих година прошлог века уметнички и идеолошки покушај супротстављања процесу спектакуларизације свакодневног живота у условима капиталистичког друштвено-економског система.

Ново издање емисије Час анатомије анализира став о савременом спектаклу у свакодневном животу, политици, култури, друштву... да ли је француски мислилац пре педесет година био визионар или ексцентрични експериментални уметник? Јесмо ли сви подлегли спектаклу који се изводи за нас и који и само изводимо или постоји могућност конструктивне алтернативе... У емисији о томе разговарају археолог Мирослава Лукић Крстановић, ауторка студије о спектаклу у социјалистичкој Југославији, писац Игор Штикс и историчар уметности и члан Контекст колектива Марко Милетић.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Редитељ: Милан Кундаковић

Реприза, 25. мај у 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво