Читај ми!

313: Последњи римски цар, 12-14

Пропаст западног дела Царства, које је 476. године подлегло пред незадрживом варварском најездом, није могло да уништи и идеју о јединству Римске империје. Свест о целовитости Царства, које би обухватало и изгубљене територије, никада није напуштена...

Ношен снагом идеје јединства Истока и Запада Римског царства, која га је заокупљала готово до степена опседнутости, Јустинијан Први Велики, највећи владар византијског раног средњовековља, одважио се на корак уједињења. Јустинијану је пошло за руком да васпостави у пуном сјају Римску империју из некадашњих славних времена, што је био подухват који се граничио са правим подвигом. Поново је Царство, распростирући се на три континента, по Европи, Азији и Африци, гордо и славодобитно носило ореол светске државе.

Много времена и енергије Јустинијан је посветио и црквеним питањима, тежећи стварању јединствене империје на основама хришћанске вере. Он је у себи помирио личност последњег римског императора на византијском престолу са личношћу владара који се искрено и ревносно залаже за ширење хришћанства и потискивање незнабоштва.

Учествују: проф. др Радивој Радић; епископ бачки др Иринеј; Драган Вукић; др Оливер Томић; Драгомир Ацовић; кардинал Ђанфранко Раваси; проф. др Радомир В. Поповић; проф. др Фабрицио Бисконти; Иван Матејчић; проф. др Сима Аврамовић; проф. др Жика Бујуклић; Махмуд Дикмен.

Уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић; редитељ: Татјана Феро; сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Марко Драгојевић.

реприза, 14. новембар у 02:10 и 10:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво