Дафер Јусеф квартет, 1. део

Дафер Јусеф - певач, композитор и мајстор арапске лауте, чији је јединствени таленат препознат широм света.

Добитник је престижне награде World Мusic, коју додељује BBC радио 3. Јусеф је древном источњачком инструменту дао потпуно нову димензију, експериментишући са традиционалном музиком Средњег истока, северне Африке и Медитерана и комбинујући их са џезом, блузом и класичном музиком.

Јусефа можда најбоље описује цитат из листа Гардијан: Певач и лаутиста пореклом из Туниса, који по речима једног чувеног критичара има глас који зауставља ратове. Његов фалсето једоставно оставља слушаоца без даха. Иако у његовом гласу одзвања арапско порекло, јер га је развијао певајући позив на молитву и користећи мегафон као играчку, његов вокал превазилази своје корене.

Дафер Јусеф иза себе има 10 студијских албума и сарадњу са врхунским музичарима из свих крајева света, међу којима су и тројица са којима је наступио у Београду.
Кристјан Рандалу (Естонија) је један од најбољих светских џез пијаниста своје генерације. Међу његовим сарадницима су: Dave Liebman, Nguyên Lê, Nils Peter Molvaer, а свирао је и у Лондонском симфонијском оркестру и Камерном оркестру Штутгарта.

Фил Донкин (Велика Британија) је међу најбољим контрабасистима у Европи. Наступао је са џез легендама као шту су: Quincy Jones, Roger Kellaway i Eddie Henderson. Од 2010. живи у Њујорку, где сарађује са великанима америчке сцене и од тада је музички активан на оба континента.
Ференца Немета је Њујорк тајмс описао као окретног мађарског бубњара са осећајем за афричке ритмове. На листи музичара са којима је свирао су апсолутне звезде: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian Mcbride, John Patitucci, Terence Blanchard, John Abercrombie, Joshua Redman... Снимио је четири албума као лидер, а иза њега је више од 40 студијских издања, која је остварио бројним сарадњама са реномираним музичарима.

Изузетно музичко умеће Дафера Јусефа, познато је домаћој публици, а концерт на коме је наступио у дуету са Паолом Фресуом у Дому омладине 2003. године музички зналци памте као један од најистакнутијих концертних догађаја у Београду.

Уредник емисије: Невена Поповић, редитељ: Филип Чоловић

Реприза, 26. фебруар у 05:20 и 13:20

број коментара 0 Пошаљи коментар