Далеко у нама, живот је диван сан: Паја Јовановић

Живот је диван сан на овом свету, једина му је мана што исувише брзо пролази. Ово су речи великог сликара Павла Паје Јовановића, којем је 2009. године обележено 150 година од рођења.

Паја Јовановић родио се 16. јуна 1859. године у Вршцу. Свој дуги животни век проживео је по еврпским градовима Бечу, Лондону, Минхену и Паризу. Био је сведок великих историјских и друштвених промена, значајних уметничких превирања. Наш највећи сликар академског реализма оставио је свом народу велики опус. Његове слике, као и многи портрети и актови чувају се у Београду (Народни музеј, Легат Паје Јовановића-Музеј града Београда), Новом Саду (Галерија Матице српске), Вршцу (Апотека на степеницама), Панчеву (Народни музеј), Зрењанину...
У документарном филму о Паји Јовановићу говоре: Никола Кусовац, Петар Петровић, Душан Белча, Драгољуб Ташлић, Момчило Моша Тодоровић, Милена Врбашки, Снежана Мишић, Јасна Марковић, Јавор Рашајски и Предраг Делибашић, који је једини од саговорника имао ту привилегију да упозна Павла Пају Јовановића у Бечу 1957. и том приликом снимио први документарни филм о великом сликару. Гледаоци ће имати прилику да из тог филма виде снимке Паје Јовановића у његовом бечком стану и атељеу у ком је провео остатак живота.

Сценарио и режија: Ђура Мрђа

Реприза, 13. фебруар у 10:15

број коментара 0 Пошаљи коментар