Арт зона ФПУ: Седамдесет примењених година

Потреба за естетизацијом свакодневице, тежња да употребни предмети не буду само функционални, већ и естетизовани, одлика је софистицираних појединаца и напредних друштвених заједница.

Крајем 19. века, неколико месеци после оснивања Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика, почела је прва организована настава примењених уметности у Србији. У јесен 1948. године, у Београду је основана Академија примењених уметности, са циљем да васпитава и образује стручњаке који ће бити кадри да утичу на културни, привредни и индустријски преображај друштва. Та институција, 1973. године мења име у Факултет примењених уметности, где се данас изучава 11 дисциплина: Дизајн ентеријера и намештаја, Примењено вајарство, Примењено сликарство, Примењена графика, Керамика, Текстил, Костим, Сценографија, Индустријски дизајн, Графички дизајн и Конзервација и рестаурација.

ФПУ ове године обележава 70 година постојања. Изложбом Форма, примена, уметност одржаном у Музеју града Београда, на целовит и репрезентативан начин представљене су појединачне праксе 100 аутора, професора и сарадника овог Факултета. Током новембра у Галерији РТС-а биће приређен историјски осврт на седам деценија ове важне креативне лабораторије.
У емисији говоре: декан ФПУ, проф. Зоран Блажина, затим, професори Марко Лађушић, Весна Поповић, Јадранка Симоновић, Маја Студен, Радомир Самарџић, Мирољуб Драмичанин, Данило Стојановић, као и доценти Милан Просен, Маријана Пауновић, Владимир Загорац, Милош Илић, и историчарка уметности и кустос Милица Перић.
Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Редитељ: Марко Шотра

реприза, 06. октобар у 03:24 и 11:24 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво