ТВ фељтон: Добитници НИН-ове награде: Драган Великић

У емисији о добитнику 62. НИН-ове награде за роман године представљен је награђени роман Иследник, у издању Лагуне и његов аутор Драган Великић који је, после Добрице Ћосића и Живојина Павловића, трећи двоструки добитник НИН-ове награде.

Великић је у свом десетом роману Иследник, понирући у сопствени живот, исписао историју не само своје породице и свог односа према мајци, него и промене у друштвеном животу у другој половини двадесетог и на почетку двадесет првог века на простору бивше Југославије. То је
прича о путовањима и сећањима на живот у разним градовима његове породице и људи који су је окруживали. Све је то било забележено у Успоменама мајке главног јунака у ковчежићу украденом у Винковцима. Та крађа, доживљена као траума и мајке и сина, отвориће Пандорину кутију успомена, у којој ће роман Иследник остати она Нада која животу, у сећању, даје смисао...

О роману са аутором разговара аутор и уредник емисије Јосип Бабел, а о поетичким вредностима дела говоре Михајло Пантић и Милан Влајчић. Приказани су и београдска промоција романа и доделе НИН-ове награде и Награде Кочићево перо, коју је аутор такође добио.
Одломке из романа интерпретирају глумци Рада Ђуричин и Бранислав Платиша.
Поред тога, овом приликом РТС 3 - Редакција специјализованих програма одаје захвалност и аутору многобројних серијала посвећених књижевености, Јосипу Бабелу. Реч је о личности спремној да заузме анфас позицију у кадру читаног и питаног, док ће његово место вероватно дуго чекати на достојног наследника.

реприза, 28. септембар у  05:44 и 13:44

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво