Прошлост на точковима: Цео свет на точковима, 2-5

У другој емисији серијала Прошлост на точковима, Братислав Петковић износи низ занимљивости непознатих широј јавности, из развоја аутомобилизма у свету.

Говорећи о најстаријим примерцима из своје колекције аутомобила, Петковић нам открива да су аутомобили у Енглеској све до краја 1903. били спорији од коња. Власници првих парних аутомобила морали су да запосле три члана посаде. У емисији Цео свет на точковима сазнаћете које су биле њихове дужности, шта је закон црвене заставице, зашто је Андре Ситроен био највећи мајстор рекламе и које три речи је морало да научи свако дете у Француској чим проговори.
Форд је остварио свој сан да целу Америку, а потом и свет, постави на точкове. То је успео захваљујући моделу Т, популарној Тин Лизи - Плеханој Лизи. Овај модел је продат у 15 милиона примерака и сваке године цена му је била све нижа...
По чему је још Форд запамћен? Први ауто који је Братислав Петковић набавио за своју колекцију био је форд модел Т. Од предратног адвоката Жарка Васића, трампио се за комплет грамофонских плоча предратног певача Мијата Мијатовића.
Аутор: Драган Коларевић

реприза, 20. август у 02:30 и 10:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво