Ретка међу својима: Гусларка у српској традицији

У свету у којем су главне улоге биле додељене мушкарцима, у којем се знало да су они ти који на крају дана спуштају гусле у крило и испевају причу засновану на личном искуству или народној епици, појавиле су се ретке, одважне и талентоване жене, узеле гусле у своје руке стварајући нову женску епику. Њихова гусларска прича је креативни бунт и начин тражења боље позиције у друштву.

Женска гусларска традиција у Србији и на целом Балкану је била и остала права реткост. Неке од гусларки биле су обичне жене, неке су биле слепе, неке су уз гусле певале мушке песме док су друге стварале женску побуњеничу епику. Мада међу женама гусларкама није било удруживања а ни у околини подршке, традиција, којом оне мењају устаљене културне обичаје кад је реч о родној подели улога и привилегија, одржала се до данас. И поред тога, савремене етномузиколошке студије и даље називају гуслање мушком традицијом.
Ова емисија је посвећена тим изузетним женама које су, упркос усамљености и малобројности на путу различитости, успеле да очувају традицију и значајно обележе не само српску етномузикологију већ и целокупну балканску културу.
Уредник емисије: др Јелена Радовић Јовановић
Стручни консултант: др Ива Ненић
Сниматељ: Слободан Грче
Дизајн звука: Марко М. Вучковић
Монтажа: Јована Филиповић

реприза, 19. јун у 04:30 и 12:30 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво