Концерт поводом 175 година САНУ, 1 део

Свечани концерт симфонијске музике академика САНУ поводом обележавања 175 година постојања те најугледније културне институције у земљи одржан је 21. новембра 2016. године у Задужбини Илије М. Коларца. Извођена су дела академика Светислава Божића и Властимира Трајковића.

Композитор, редовни професор Факултета музичке уметности Светислав Божић, који је академик САНУ од 2015. године, стваралац је специфичног меланхоличног, изразито национално утемељеног и обојеног музичког језика. Управо тако звуче и Метохијска појања, кончертино за клавир и оркестар, који је извео Александар Сердар уз пратњу СО РТС.
Властимир Трајковић је био дугогодишњи професор композиције, оркестрације, као и шеф те катедре на Факултету музичке уметности. Од 2000. је био дописни, а од 2009. године редовни члан САНУ. Дан, четири химне за оркестар оп. 6 компоноване су у периоду од 1972. до 1976. Иако имају четвороставачну структуру, свакако не представљају симфонију, већ су четири бучне, кликтаве, светле, подневним сунцем обасјане химне, како је аутор својевремено описао своје дело.
Симфонијским оркестром РТС-а дириговао је Бојан Суђић.

реприза, 9. децембар у 03:20 и11:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво