Јохан Себастијан Бах: Миса у ха-молу

Ово монументално дело Бах је састављао између 1747. и 1749. године и успео је да га доврши непосредно пред крај свог живота.

Прве тактове мисе Бах је компоновао још 1724. године; биo је то Санктус за божићну службу, али тада није имао на уму да ће тај став укључити у свој мисни циклус. У наредним деценијама, ова монументална композиција је настајала сукцесивно, да би пред крај живота Бах решио да приреди комплетно дело за службу.
У погледу стила, Миса у ха-молу представља својеврсну синтезу Баховог музичког језика, сублимирајући његово умеће на пољу духовне, вокално-инструменталне музике. Ова партитура инкорпорира делове многих Бахових ранијих композиција и сасвим је могуће да није имао на уму свој концертни потенцијал, већ да је можда тежио својеврсном покушају аутосинтезе стваралаштва.
Бах није доживео да чује интегралну верзију свог дела, а према историјским подацима, прво целовито извођење уприличено је 1859. године.
Дана 15. маја 2014. године Хор и Симфонијски оркестар РТС-а са ансамблом Београдски барок извео је ово монументално дело у Коларчевој зaдужбини.
Као солисти наступили су Ана Цветковић, сопран, Марија Јоковић, мецосопран, Саша Штулић, тенор, и Небојша Бабић, бас. Диригент је Бојан Суђић.

реприза у 14:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво