Еко-караван: Пећина Рисовача

Пећина Рисовача се налази на улазу у Аранђеловац, са источне стране. Настала је дејством топлих минералних вода које су попут оних на изворима Буковичке бање. Откривена је случајно 1953. године приликом експлоатације старог каменолома. Тада се урушило 20 метара пећинског улазног дела, када је уништен, свакако, најбогатији културни слој. Због тога нису пронађени остаци људских скелета.

Археолошким истраживањима је руководио професор Београдског универзитета др Бранко Гавела, а спелеолошким истраживањима др Раденко Лазаревић са Института за шумарство и дрвну индустрију.
Према виђењу професора Гавеле, наш предак је био ониског раста, снажан и мало погурен. Био је храбар и издржљив, умео је да користи клин и полугу, тако да је нападао и најопасније животиње. У то време је на овим просторима живело 20 врста сисара - мамут, бизон, рунасти носорог, пећински медвед, лав, хијена... Да би посетиоцима бар донекле био дочаран живот нашег далеког претка, реконструисана је породица рисовачког човека, у природној величини, окупљена око ватре. Кроз пећинске пролазе, екипу ЕКО-КАРАВАНА провели су виши водич Дивна Весић и водичи Дејан Миланов и Марко Грујић.
У улазном делу пећине откривени су остаци материјалне културе палеолитског човека. То су предмети настали од кремена камена, кости животиња - листолики нож, коштана шила и бодежи. На основу тих налаза је установљено да је рисовачки човек био савременик крапинског човека (из околине Загреба). Пронађен је велики број фосилних остатака великог броја животиња које су за време последњег леденог доба живели у степама данашњег брда Рисовача. Изванредну збирку у Народном музеју у Аранђеловцу представила нам је Олга Старчевић, виши кустос, археолог.
Ова пећина је најбоље истражена од свих пећина у Србији и најтемељније је истражена као археолошко-палеонтолошко-спелеолошки локалитет. Сматра се да је једна од пет пећина на Балкану где је живео прачовек неандерталац као ловац.
У Рисовачи је пронађен полудраги камен - мермерни оникс - настао радом минералних вода које су протицале пећином. Само на једном месту пронађен је и арагонит, полудраги камен који се ретко налази у природи. Његова карактеристика је да групише кристале у супротности од силе гравитације.
Због свега тога пећина Рисовача представља природну реткост и проглашена је за споменик природе прве категорије и културно добро од изузетног значаја.
Пећина има и своје тајне и легенде. За наше гледаоце, испричала их је Дивна Весић која свакодневно кроз Рисовачу проведе многобројне домаће и стране посетиоце.
Аутор емисије Драгана Васиљевић, сниматељ Жељко Малић, монтажер Марија Богићевић, фотографије Дејан Миланов.

реприза, 3. август у 03:15  и 11:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво