Кокете и куртизане у очима сликара

Парадоксално, али за време Другог француског царства које је било уштогљено и опседнуто врлинама, проституција је добила огромне размере. То је био проблем за оне на власти, али и инспирација многим уметницима. Сликари су од давнина посећивали проститутке јер су једино оне пристајале да им, у више наврата, позирају наге.

Куртизане, малограђанке, пријатељице ноћи, хоризонталне даме, плесачице, певачице, конобарице, простакуше, веселе девојке, кокете, камењарке... Овакви називи јавили су се у деветнаестом веку како би описали све жене које су живеле од свог шарма и тако се пробијале кроз најразличитије друштвене слојеве. Некада су чак погрешно сматране правим и поштеним припадницама буржоазије. Да ли су оне биле лаке жене или честите мајке? Правила понашања су била поремећена. 

Да ли је то зато што је проституција свеприсутни друштвени феномен? Да ли је то стога да би се открило скривено лице лицемерног друштва? Да би се раскрстило с табуима? Или да би се створили нови облици уметничког израза?

Током друге половине деветнаестог и почетком двадесетог века, у време Другог француског царства и Треће француске републике, у уметничком свету су се сваке деценије низали скандали повезани са приказивањем љубави која је била на продају. Да ли је то била случајност или логичан след ствари?

реприза, 19. фебруар у 05:29 и 13:29

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво