Свадба из мог краја: Зубин Поток

Марија Вељковић нас овог четвртка води у Зубин Поток, на венчање Данијеле Божовић и Филипа Миловановића, које обилује разноразним обичајима Косова и Метохије.

Вече пред венчање, вредна породица Божовић је заједно са младом припремала традиционални гастрономски специјалитет - "косовску филију", коју ће сутрадан пробати сви сватови.

А на дан венчања, у њиховом дому било је и тужно и весело - тужно, због младиног одласка а весело јер се служила традиционална мека ракија "чајна", која се не сме одбити...

Уследиће обичаји гађања јабуке, куповина младе, напад кишобраном на младожењу...

Младу ће извести браћа и "напојити је последњи пут" а она ће чашу затим ногом просути.

Девер ће, осим за куповину, новац морати да издвоји и за младину ципелу - да је закити новцем.

Пре изласка из куће, над младином главом ломи се и погача...

Видећемо венчање у манастиру Дубоки поток у Ибарском Колашину, наког чега ће се испред цркве прославити и уз чувену песму "Видовдан". Бацање бидермајера претходиће одласку на грађанско венчање, у општину Зубин поток.

Млада је при доласку у своји нови дом морала да демонстрира и још неколико традиционалних обичаја: бацање кукуруза и жита из сита, па бацање сита на кров, обележавање крста медом на улазу у нови дом, као и седање у крило свекрви (која је не пушта да устане).

Када коначно буде примљена у кућу, младу посећују рођаци, са стварима које је "заборавила" у свом дому и не проговарају ,"јер су љути због њеног одласка".

Ни на овој свадби неће изостати куповина барјака. А весеље ће потрајати подгрејано великом количином чајне ракије, коју гости испијају у круг, уз здравицу...

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво