Културни дневник

У Југословенској кинотеци почели су Дани словеначког филма. Ова четврта ревија отворена је филмом "Цанкар" редитеља Амира Муратовића , који је у исто време премијенро приказан и на РТВ Словенија, јер 11. децембар је дан обележавања стогодињице од смрти знаменитог словеначког књижевника и народног трибуна Ивана Цанкара. Тим поводом гошћа Културног дневника је Živa Emeršič уредница културно уметничког програма РТВ Словенија.

У Српској академији наука и уметности свечаном академијом обележено је сто година од рођења Александра Солжењицина, писца који је био кључна фигура своје епохе.

Ово је година када Факултет драмских уметности обележава 70 година од свог оснивања. Уручење годишњих награда у години јубилеја прилика је и за подсећање на храбре уметничке искораке овог факултета.

У Коларчевој задужбини одржан је традиционални Зимски концерт симфонијског оркестра Факултета музичке уметности.

У Народној библиотеци Србије представљена је трећа свеска Антологије српске популарне песме, са поднасловом "Време попа и рока 1980-2000" коју је објавило Удружење композитора Србије.

Изложба фотографија "Откријте Сефарад" , која посетиоце води на магично путовање трговима сефардских Јевреја отворена је у галерији Института Сервантес.

У Културном дневнику представљамо роман "Олга Бернхарда Шлинка.

У рубрици "Реч критике" позоришни критичар Ана Тасић говори о представи "Лимунација" Душана Ковачевића у режији Небојше Брадића у извођењу ансамбла нишког Народног позоришта.

На управо завршеном сајму књига у Пули публика је као најбољу одабрала књигу "Горгоне" Јеше Денегрија. Књига "Горгоне", које је понела признање публике "Либар за вајк" је монографија једне од најважнијих послератних уметничких група Горгоне и резултат је вишегодишњег истраживања којим је представљено свеобухватно заједничко и самостално деловање њених чланова.

У Риму на сајму књига чији је мото "Више књига више слободе" представљено је друго, допуњено издање дневника "Небо над Београдом" српске књижевнице Тијане Ђерковиц. Књига о бомбардовању Србије 1999. поново је штампана, на иницијативу издавача, а поводом двадесет година од НАТО интервенције.

Уредник: Војка Пајкић Ђорђевић

Реализатор: Маја Мандић

Монтажер: Јована Филиповић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво