Магазин Србије на вези

Вуку и славним прецима у новој сезони Магазина Србије на вези

"Очувајмо језик - сачувајмо земљу", назив је овогодишњег 85. Вуковог сабора, највеће културне светковине у Срба, која је посвећена оцу наше писмености и културе Вуку Стефановићу Караџићу. Водимо вас у Тршић, где се обележава и 200 година првог српског речника, и још много тога у част реформатора српског језика и писма, о чему извештава наша

дописница Гордана Мањенчић.        

И у новој сезони Магазина Србија на вези, теме које се тичу свих нас ма где живели.

Значајне догађаје, Вуку у част, бележимо и у Манастиру Троноша, где му је била и прва учионица. Гост емисије, Јања Тодоровић - књижевница и уредник монографије Манастира Троноша, који је прошле године славио седам векова постојања.

Изложба, поводом сто година Великог рата, академског сликара Драгана Мартиновића приказана у 158 слика, посвећених голготи Србије, већ три месеца изазива велико интересовање посетилаца у Сремској Митровици, а кроз гостовање овог уметника у емисији, приказаћемо слике које обилују колажима сећаЊа на "светиње": дедин гроб, кућни праг, славски колач, обогаћене детаљима свакодневнице, дечијим играчкама...  Идеја водиља Драгана Мартиновића је да сећања не утихну, да не заборавимо корене, прошлост али и да их уткамо у садашњост и будућност.

У главном граду Канаде, Отави, недавно је постављена месингана спомен плоча, посвећена првој и последњој жртви Великог рата, Србину и Канађанину, која ће подсећати на значајне тренутке и историју двеју земаља, одакле извештава наша дописница Бранка Дикановић Трбојевић.

Ученици Балетске школе "Лујо Давичо", на Међународном балетском такмичењу у Атини, освојили су низ првих и трећих награда. Таленти из ове школе, која броји 71 годину постојања, представиће се са посебном кореографијом у нашој емисији, заједно са својом професорком Росом Милић, помоћницом директора ове школе.

Музички гост емисије, оперска уметница Мр Тања Андријић, недавно је издала први ЦД "Звездане ноте" за ПГП РТС, а у нашој емисији представиће песме са овог албума, са којима жели да истакне значај српског стваралаштва и наше културне баштине. Учествоваће и у Паризу, на манифестацији, поводом обележавања завршетка Првог светског рата.

Уредник Сузана Гвозденовић Пузовић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Драгица Гачић

број коментара 0 Пошаљи коментар