Европа и Срби: Живот за Математичку гимназију

Универзитетски професор, физичар, Милан O. Распоповић је 38 најбољих година живота узидао у Математичку гимназију - којом се Србија поноси. Он је 31 годину био директор ове елитне школе.

Са преко 400 освојених награда на међународним такмичењима београдска Математичка гимназија је без премца у свету.

Нема познатијег факултета и научне институције на којима не раде бивши ученици ове школе. Присутни су на најпрестижнијим универзитетима света: Оксфорду, Кембриџу, Берклију, Харварду, Колумбији, МИТ-у, Принстону, Станфорду - у свим научним звањима.

Упоредо са радом у Математичкој гимназији професор Распоповић је уложио велику енергију и знање у писање уџбеника. По броју наслова, тиражу, броју издања и времену употребе уџбеника, он је јединствена личност у историји уџбеничке литературе у овом делу Европе.

Аутор је или коаутор око 80 књига и уџбеника са тиражом преко десет милиона примерака. Својом неисцрпном, визионарском енергијом, невероватном упорношћу, те безрезервном љубављу и вером у младе таленте и професоре који их обучавају, професор Распоповић је пресудно утицао да Србија данас буде у свету препознатљива по Математичкој гимназији, бар колико и по својим врхунским спортистима.

У данашњем разговору, Милан О. Распоповић се осврће на читав свој живот посвећен Математичкој гимназији, али и на сраман начин како је отишао у пензију, а да ресорни министар није нашао за сходно ни да га прими на пар минута...

Ово је последњи интервју серије "Европа и Срби" - од готово две стотине - са потписом уредника, сценаристе и водитеља Војислава Лалетина.

број коментара 0 пошаљи коментар