Између заната и уметности

Конзервација и рестаурација књига и рукописа

Конзервација и рестаурација књига и рукописа је документарна емисија коју реализује Редакција школског програма у Одељењу за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије у трајању од 26 минута.

Појам конзервација потиче од латинске речи conservatio и значи чување, одржавање, спасавање од пропадања. Конзервација представља све физичке и хемијске мере заштите ради продужетка века трајања предмета конзервације, успоравања природног процеса старења и санирања постојећих оштећења на предмету конзервације. Рестаурација је процес обнављања изворног облика документа. Конзервацијом и рестаурацијом отклањамо последице дејства биолошких, хемијских и физичких фактора деградације папира и пергамента. Ниједан процес не сме да се примени уколико ће оштетити или ослабити грађу. Не сме се уклонити ниједан део оригинала, ниједно слово, орнамент, илустрација. Интервенције се изводе материјалом који је проверен и сличан материјалу оригинала.

Одељење за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије почело је рад на 3 од 36 цртежа великог формата француског сликара Анрија Франца. Ради се о колекцији колорисаних анатомских цртежа коју је наручио и из Париза донео доктор Нико Миљанић, професор анатомије и оснивач Анатомског института, почетком 20. века.

Студенти Факултета примењених уметности из Београда обављају стручну праксу у Одељењу за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије и раде на оригиналним предметима из збирке Народне библиотеке и тако се током студија упознају са радом у лабораторији и свакодневним изазовима у њој.

Емисију су припремили и реализовали: уредник Љиљана Мијатовић, редитељ Иван Поповић, директори фотографије Бранко Пелиновић и Драган Лапчевић, стручни сарадници Жељко Младићевић, Славица Јанаћковић, Милан Милосављевић, Тања Лошић и Љиљана Пузовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар