ТВ Фељтон: Милован Ђилас – писма из затвора

"С тобом ћу да заспим и да се пробудим"

Милован Ђилас Ђидо био је револуционар, ратни командант, државник и дипломата, политички затвореник, песник, приповедач, романсијер и преводилац, дисидент.

Дана 20. марта навршило се 50 година како је Милован Ђилас, по изласку са своје друге робије, послао писмо Јосипу Брозу Титу. Многи ово његово писмо сматрају политичким тестаментом.

Девет година његове строге робије сачуване су у породичној преписци. Затворска писма Милована Ђиласа сведоче о постојаности и моралу једног од највећих дисидената Титове Југославије.

У емисији "С тобом ћу да заспим и да се пробудим" о својим родитељима, о времену и приликама говори Алекса Ђилас, син Милована Ђиласа.

Емисија је сведочанство о човеку кога је због другачијег мишљења на строгу робију послала партија чији је био један од највиших чланова. Миловану Ђиласу током прве робије било је забрањено грејање, а на другој робији ускраћен му је папир за писање. То га није спречило да на тоалет-папиру напише две књиге и преведе "Изгубљени рај" Џона Милтона. Интелектуални рад помогао је Миловану Ђиласу да од скрханог затвореника постане један од водећих дисидената свог времена, човек који је био спреман да робује због својих идеја.

Емисија је снимана у стану у коме је живео Милован Ђилас. Гледаоци ће ексклузивно видети рукописе настале на тоалет-папиру, кожух који је носио у затвору и друге личне предмете.

Писма Милована и Штефице Ђилас читају драмски уметници: Јелена Ђокић и Тихомир Станић.

Аутор емисије: Војка Пајкић Ђорђевић

Режија: Маја Мандић

Монтажа: Нада Додиг Зилдић

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 21. мар 2017, 07:03)
anonymous [нерегистровани]

Ne želim da ih se sećam!

Sve te ličnosti koje su imali vlast za vreme rata i posle su veoma diskutabilne po karakteru i po onome šta su i kako su činili. Istorija ih više pominje samo po sukobu sa Titom, ali mnogi nevini ljudi su izgubili živote i imovinu zbog njih.