Формулa 1, последњи круг у Београду

Oсам деценија од чувене међународне трке

Прва и вероватно највећа међународна ауто трка у Београду одржана је 1939. године. У то време историја је радила пуном паром. У јуну Хитлер је у част кнеза Павла у Берлину организовао војну параду. У августу долази до споразума Цветковић-Мачек, чиме је створена Бановина Хрватска. Француски И британски такмичари су отказали учешће на трци. И док је у Пољској почињао Други светски рат, око Kалемегдана су кружили тадашњи болиди Формуле 1.

Трка је организована у част 16. рођендана краља Петра Другог Kарађорђевића. Београдски Grand prix говорио је много о Србији и Београду оног времена и био је један од најважнијих догађаја у Југославији између два рата.

У емисији погледајте и подсећање на план привредне мобилизације који је пре 70 година донео врх државе на састанку са Јосипом Брозом. Због наводне претње од напада Совјета, одлучено је да се неке фабрике из Србије преселе у Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину. Од тада, па све до данас, трају полемике - ко је Србији украо фабрике и колико је Србију све то коштало?

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]