Читај ми!

Tadić sa Rompejom

Hapšenje i izručenje Mladića je hrabar i veoma važan potez Srbije, značajan za pomirenje u regionu, rekao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Srbija će se orijentisati na proces reformi i završetak saradnje s Hagom, poručio Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom o evropskoj perspektivi Srbije, posebno u svetlu činjenice da je Srbija izručenjem Ratka Mladića ispunila jednu od ključnih obaveza prema Haškom tribunalu.

Van Rompej je ocenio da je hapšenje i izručenje Mladića "hrabar, veoma važan" potez Srbije, značajan za pomirenje u regionu.

"Saradnja i pomirenje u regionu idu ruku pod ruku sa evropskim integracijama", poručio je Rompej na zajedničkoj konferenciji sa Tadićem.

"Ključno je sada da se na tom putu ostvari što veći napredak. Ohrabrujem predsednika Tadića da intenzivira rad na toj agendi, a jačanje nacionalnih demokratskih institucija i jačanje vladavine zakona, promovisanje reformi pravosudnog sistema su osnovni elementi. Srbija će imati našu punu podršku i pomoć u ostvarivanju tih ciljeva", rekao je Rompej.

Prema njegovim rečima, preostalo je još šest meseci do momenta kada će Evropski savet ponovo razmotriti pitanje proširenja EU i donositi odluke, što, kako je rekao Rompej, mora biti dobro iskorišćeno.

Van Rompej se osvrnuo i na dijalog između Beograda i Prištine navodeći da dva tima intenzivno rade uz pomoć EU na mnogim pitanjima, kao i da se rešavaju svakodnevni problemi stanovništva i nalaze pragmatična rešenja za saradnju koja je osnova u procesu evropskih integracija.

Fokus na reforme

Predsednik Srbije je izjavio da će se Srbija sada orijentisati na proces reformi i završetak saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je takođe istakao značaj hapšenja Ratka Mladića i rekao da je to važno za zatvaranje poglavlja u našoj istoriji.

"Za Srbiju je važno da ispuni sve svoje obaveze", rekao je predsednik Tadić i naveo da će Srbija uhapsiti i preostalog haškog begunca Gorana Hadžića.

Tadić je u predstojeće zadatke države na putu ka EU ubrojao borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, reformu pravosuđa i istakao da je "to dobar način da se dovedu nove investicije u zemlju i važno za napredak zemlje i naroda".

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, Tadić je rekao da Beograd ni pod kojim uslovima, neće ni eksplicitno, ni implicitno priznati kosovsku nezavisnost.

"Srbija, ova njena administracija, Vlada, i ja kao predsednik, nećemo ni implicitno ni eksplicitno priznati kosovsku nezavisnost. To je crvena linija koju ni pod kojim uslovima nećemo preći", naglasio je Tadić.

Bez dodatnih uslova

Tadić je primetio da postoje zemlje koje bi "Srbiju htele da stave u situaciju da za dobijanje statusa kandidata i datuma za početak pregovora uradi i korak više", ali se to, prema njegovim rečima, neće dogoditi.

"Mi to nećemo uraditi i nećemo preći crvenu liniju i o tome sam govorio i sa Ketrin Ešton i sa Van Rompejem", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao rekao da je Beograd spreman da kroz dijalog sa Prištinom reši životne probleme ljudi na Kosovu, ocenivši da se rešenje može naći ukoliko se dijalogu pristupi dovoljno fleksibilno.

Drugog dana posete, u utorak, predsednik Tadić održaće predavanje u Centru za evropsku politiku na temu evropskih integracija Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво