Unapređenje saradnje sa Kuvajtom

Tokom zvanične posete Kuvajtu delegacija Srbije koju predvodi predsednik Boris Tadić potpisala četiri sporazuma o saradnji sa tom zemljom. Centralne tema razgovora poboljšanje ekonomske saradnje.

Delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kuvajtu. Prvog dana posete, Tadić je razgovarao sa šefom te države, emirom Sabah Al Ahmed Al Daber Al-Sabahom, predsednikom Vlade Naser Al-Mohamed Al-Ahmad Al-Sabahom i sa predsednikom Nacionalne skupštine Dasim Al-Kharafijem.

Tadić je emiru zahvalio na doslednoj politici Kuvajta kad je reč o Kosovu i Metohiji, pošto ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, istovremeno Kuvajt je dao šansu i dijalogu Beograda i Prištine.

"Zahvalan sam državi Kuvajt što je u domenu integriteta naše zemlje zadržala principijelnu poziciju ne priznajući samoproglašenu nezavisnost Kosova. To u organizaciji islamskih zemalja daje značajnu prednost Srbiji", rekao je Tadić posle serije susreta sa najvišim zvaničnicima Kuvajta.

Tadić je istakao da se sa Kuvajtom nastavlja i politički važna saradnja na multilateralnom nivou, u organizaciji Ujedinjenih nacija.

"Podigli smo nivo naših odnosa i imamo priliku da taj proces nastavimo", ocenio je Tadić.

Kad je reč o ekonomskoj saradnji, kojom će se sutra na Biznis forumu baviti i delegacije privrednika dve zemlje, predsednik Srbije je rekao da su otvoreni razgovori o saradnji u oblasti poljoprivrede, industrije, građevinarstva, odbrane, zdravstva, naučna saradnja.

Tadić je dodao da očekuje i da će privrednici uraditi svoj deo posla i da će se učiniti pomak i unaprediti, za sada skromna, ekonomska saradnja.

Vojna i politička saradnje

Pored predsednika u Kuvajtu borave i ministri odbrane i spoljnih poslova, Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Srbija je dala Kuvajtu ponudu za modernizaciju i remont tenkova M-84 i danas potpisani sporazum o saradnji u oblasti odbrane korak je dalje u dobijanju tog posla, rekao je Šutanovac.

Jugoslavija je godinama bila veliki proizvođač i izvoznik vojne opreme, a jedan od najkrupnijih ugovora koji je realizovan bio je onaj sklopljen sa Kuvajtom 1990. o isporuci tenkova M-84.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja. 

"U potpunosti se uzajamno podržavamo u međunarodnim forumima i najbliže moguće sarađujemo u diplomatskom smislu. Ovo je dobar primer kako otvaranje političkih odnosa može da dovede do razvoja odnosa u svim domenima uključujući domen ekonomije", rekao je Jeremić. 

Potpisani sporazumi

Osim Memoranduma o razumevanju u oblasti odbrane, danas su potpisana i još tri međudržavna sporazuma.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisao je trgovinski sporazum, koji bi trebalo da omogući povećanje trenutno skromnog izvoza Srbije u Kuvajt.

Ministar Vuk Jeremić potpisao je sporazume o vazdušnom saobraćaju i o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Na početku posete, Tadić se sastao sa generalnim direktorom Kuvajtske investicione uprave Bader Mohamed Al-Sadom i sa generalnim direktorom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdula Vahab Al-Badrom.

Ekonomska saradnja centralna tema

Centralna tema razgovora delegacije Sbije i kuvajtskih zvaničnika je poboljšanje ekonomske saradnje, koja zaostaje za dobrim političkim odnosima, a karakteriše je skromna robna razmena koja je iznosila 1,3 miliona dolara.

Kuvajt je zainteresovan za investiranje u putnu i železničku infrastrukturu Srbije, dok Srbija želi da poveća izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, odeće, obuće, automobila i drvene građe.

Interes za proširenje saradnje postoji i u oblasti turizma, a Srbija posebno namerava da se vrati na građevinsko tržište Kuvajta, imajući u vidu da su srpske građevinske firme proteklih decenija imale unosne projekte u toj zemlji.

Privrednu delegaciju Srbije čini više od 20 kompanija, banaka i drugih institucija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво