Strategija razvoja ključan doprinos nauci

Nacrt prve Strategije naučnog i tehnološkog razvoja jedno je od ključnih dostignuća Ministarstva nauke u prvih godinu dana rada, rekao Božidar Đelić. Pokrenut je ciklus investicija u naučnu infrastrukturu od 300 miliona evra.

Ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić izjavio je da je nacrt prve Strategije naučnog i tehnološkog razvoja jedno od ključnih dostignuća tog ministarstva u prvih godinu dana rada.

Đelić je na konferenciji za novinare rekao da su ostala dostignuća pokrenuti ciklus investicija u naučnu infrastrukturu, vredan 300 miliona evra, povećanje plata istraživača za 30 odsto, veći broj naučnih radova u odnosu na Hrvatsku.

Novac će biti uložen u poporavku postojećih kapaciteta (oko 70 miliona evra), razvoj ljudskih resursa - odnosno ulaganje u istraživačke centre, izgradnju kampusa za matematičku gimnaziju, ali i tehničke fakultete u Beogradu i drugim univerzitetskim gradovima.

U planu je, kaže Đelić, i razvoj centara izvrsnosti u oblastima energije i životne sredine, novih materijala i nanonauke, hrane i poljoprivrede, kao i biomedicine.

Prema njegovim rečima, u cilju nastavka razvoja podrške mladim naučnicima, Minstarstvo će u novobeograskom bloku 32 nastaviti gradnja stanova za mlade talente i naučnike.

Nacrt strategije, kako je rekao, prvi je takav dokument u Srbiji, njime se definišu prioriteti među kojima su biomedicina, novi materijali i nanonauke, zaštita životne sredine, energetika i energetska efikasnost, poljoprivreda i hrana, informacione i komunikacione tehnologije, ali i unapređenje državnih odluka i afirmacije nacionalnog identiteta.

U narednom periodu planira se usvajanje seta zakona: izmene i dopune Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, Zakon o inovacionoj delatnosti, Dopuna Zakona o zaštiti intelektualne svojine, kao i Zakon o Srpskoj akademiji i nauke i umetnosti.

Đelić je istakao da Srbija treba da ulaže u svoj naučni i tehnološki razvoj, jer ne može biti moderna i razvijena zemlja ako izvozi radnu snagu i dodao da je iz tog razloga Ministrastvo odobrilo oko 500 projekta osnovnih istraživanja, a priprema i novi ciklus, koji će biti pokrenut u martu iduće godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво